Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.03.2022 12:24 - ВСИЧКИ СМЕ ХОРА
Автор: shveik5 Категория: Други   
Прочетен: 15403 Коментари: 4 Гласове:
11

Последна промяна: 20.03.2022 22:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Всички сме хора
И до тук. От тук нататък почва едно разделение, едни подвидове, едно модифициране, едно мутиране, че се стига до там, че между първите и последните в категория хора, има толкова общо колкото има между един литературен анализ и висшата математика. Гледам вчера в интернет кръчмата, един мой колега, беше шеф, ръководеше хора и задължително от партията по онова време, споделил мнение, а на мнението пише – „Търся да си купя украински паспорт за да съм бежанец в България, че иначе трудно се оцелява.“
Човече, до там ли стигнахте. Къде остана състраданието към ближния или не ти е ближен тоя дето бяга от войната, а ти е ближен убиецът му. Толкова ли си бил слаб, че са те заразили завинаги неизлечимо със сифилиския вирус. Така е станало и с нашите помаци – едни и същи хора, но веднъж си сменили вярата и после стигнали до там, да колят другите си братя, че били неверници. Еничарите -също. Да стигне до там човек, че да мрази и ненавижда бедстващия, не знам до колко е останало човешко в него. А може би конгениалната идея да станеш бежанец те е осенила, баш когато си лапал топлите пуканки и е прекъснала ритъма на доставка към преддверието ти?
Преди време, старателно били проучени снимки намерени в Аушвиц. Историци и психолози внимателно се взирали в лицата на обслужващите в лагера немци, в стегнатия им вид, във веселбата им заснета в съседство с газовите камери: усмихнати жени в униформи, хванати за ръце, готвещи се да танцуват! На изследователите било невъзможно да избегнат мъчителния въпрос, това хора ли са или чудовища? И отговорът на всички разумни наблюдатели бил: „Това са хора!“
Да и днес това са хора. На пръв поглед няма разлика. Ех, едните уж по-екологично чисти, другите, генно модифициран / г.м.о./, но с права и с претенции, хора със сменена гледна точка, безвъзвратно, непоправимо, завинаги. По-скоро с изместен център - има едни такива ужасни патрони- с изместен център, като се забият в тялото се въртят из него, не знам хуманни ли да кажа или нехуманни, понеже причиняват страшни разкъсвания, но затова пък на жертвата е гарантирано, че ще умре и в тоя смисъл няма да се мъчи дълго, са "хуманни"!!!
Та и хората сме такива, едните искахме да сме хуманни, да им пратим поне бронежилетки срещу такива патрони, а другите не дадоха щото патроните били достатъчно хуманни, а сега даже им искат и паспортите. А мислите ли, че ще имате толкова достойнство колкото струва днес един украински паспорт ,че да го купите? Имате ли като тях, толкова чест и доблест да го носите? Това не е оня отдавна избледнял, прословут пропаганден паспорт на Маяковски, където казваше – читайте, завидуите, я гражданин Съветскава съюза, защото се видя колко струва той сега -колкото и рублата им не струва и цент.
Както всичко свято и чисто, до което се докопате с мръсните си ръце го опорочавате, изкривявате, унизявате, омерзявате, покварявате, така и сега искате да оскверните най-гордия, най-чистия днеска паспорт. Долу червените си ръце, защо знам какво ще направите, ако ви предложат да ги купите – ще ги изгорите с хората в камери, без да ви пука! Защото да лапаш пуканки не значи, че ти и пука. Напротив, че ядеш и дори когато плачеш, че няма какво да ядеш! Простено е на поета тогава, като е написал:
„Та казвам аз,
понеже няма
олио
и хлябът е
от мъката по-чер,
един е лозунга:
Терора долу!
Съюз със СССР!“

Но откъде да знае Човекът, че днеска и хляб има и олио има на цена поносима, и работа има за всеки, който му се работи, и че всяко семейство си има по една две коли, и с бензин по три лева, народа не спира да върви! Само дето за терора е объркал нещо, не се връзват нещата. Не може да си против терора, пък да правиш съюз със терориста! Защото и тогава и днес особено, терориста е един и същ и все е - СССР!
Но понеже вярвам в Поета Вапцаров, винаги ме е окрилял неговият порив за свобода
„Ти виждаш полето пред тебе,
ти виждаш го сякаш на длан,
и с някакво странно вълшебство
звучи – Свобода! Свобода!

Свободно, просторно размахваш
косата и чуваш – звънти.
И чорли перчема ти вятъра
хубава дума, нали?“

Понеже силно ценя неговата самоотверженост в името на по-доброто и величая
неговия поетичен гений, съм сигурен, че ако знаеше хода на Историята, ако можеше да закне за миг за какво и за какви хора си даде живота, ако можеше да види неговите другари колко ги е еня, как ги е жегнала на войната бедата, още тогава щеше да напише, не съюз със СССР, а Свобода или СССР!


                         image










Тагове:   война,   съчувствие,   хора,


Гласувай:
11



1. batogo - !!!:))) Чест и почитания, Швейк5!
17.03.2022 12:49
Много точно и истинно е написаното от теб, затова подкрепям напълно мнението ти!
цитирай
2. zlika - Изхождаш от това, че българите са християни, но те не са.
17.03.2022 15:07
Били са някога. А както всички знаем, за да превземе злото всичко, по-напред трябва да бъде убит Христа - днес в сърцата на хората.
цитирай
3. martiniki - хубава дума, хубава като "пролет"
20.03.2022 13:46
...И чорли перчема ти вятъра
хубава дума, нали?“


Ако не бях си забранила да пиша и споделям, каквото и да е с оглед събитията, които фокусират днешния световен поглед и водят до ожесточени полемики на всички фронтове :(, бих споделила твоите думи - тук го правя, същото мисля и чувствам, надявам се да се спрат. Надявам се, моля се здравият разум да надделеее. За чувства вече не се лъжа, обезовечаване, озверяване, без никакву скрупули и никакви угризения, хората със замазани от пари очи и сърца, разрушават нашия свят
цитирай
4. marrta - Бродски/1967 г
02.01.2023 14:11
Русский орел, потеряв корону,
напоминает сейчас ворону.
Его, горделивый недавно, клекот
теперь превратился в картавый рокот.
Это - старость орлов или - голос страсти,
обернувшейся следствием, эхом власти.
И любовная песня - немногим тише.
Любовь - имперское чувство. Ты же
такова, что Россия, к своей удаче,
говорить не может с тобой иначе.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: shveik5
Категория: Други
Прочетен: 110208
Постинги: 22
Коментари: 110
Гласове: 2145
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031